Finic focus design
Image default
Fotografie

Lees hier: De beste tips voor het maken van de mooiste foto’s

Foto’s, je hebt er hoogstwaarschijnlijk duizenden van en wellicht is dat nog minimaal uitgedrukt… Al die statische plaatjes in je galerij of ergens opgeslagen op een schijf. Toch zijn al die foto’s je erg dierbaar, want al deze statische plaatjes zijn vastgelegd op bijzondere (of juist “normale” hedendaagse momenten. Constant wanneer je door deze foto’s heen kijkt of scrolt komen er onvergetelijke herinneringen naar boven. Blader maar eens door een oud fotoalbum en je wordt meteen mee terug genomen naar prachtige vakanties, gezellige dagen met vrienden en/of familie en andere bijzondere momenten waar je niet elke dag meer over nadenkt. Iedereen kan heel makkelijk zelf zijn of haar eigen foto’s maken en daar heeft iedereen vervolgens jarenlang plezier van. 

Het is voor ons allemaal een heerlijk feit dat we in deze tijd zo goed als allemaal een complete fotocamera in onze broekzak hebben zitten… De laatste telefoons van zelfs enkele jaren terug hebben een zeer goede camerakwaliteit, dus reden genoeg om hier gebruik van te maken en jouw herinneringen op te slaan. Wil jij beginnen of verder gaan met jouw herinneringen in beelden opslaan en hier een stapje mee omhoog gaan door jouw fotografeer-skills te versterken? Lees dan verder, want in deze blog lees je de beste tips om jouw foto’s nóg mooier te maken!

Bij het maken van foto’s zijn er veel dingen om rekening mee te houden, maar toch zijn er 3 onderdelen die de foto tot een succes kunnen maken, maar ook kunnen breken wanneer er geen rekening wordt gehouden met deze onderdelen. De 3 punten waar je altijd op moet letten bij het maken van een foto zijn de lichtval, het onderwerp en de compositie. 

Lichtval

Als eerst is dus de lichtinval heel belangrijk als je mooie foto’s wilt maken. Fotografie is oorspronkelijk uitgevonden met licht, waarbij er door middel van een flits op een doek is “geschreven met licht”. Het makkelijkste, en ook vaak mooiste, is om gebruik te maken van natuurlijk licht van buitenaf. Maak je foto’s dus zo veel mogelijk op lichte plekken, zoals bij een raam of in de buitenlucht zelf. Er worden ook vaak foto’s gemaakt als jij je huis wil verkopen. Die maak je meestal niet zelf. Als je een woningfotograaf zoekt, lees meer op de website

Onderwerp

Meestal maak je een foto van iets dat je aandacht trekt. Datgeen waar je een foto van wilt is dan je onderwerp. Wil je dat in je foto duidelijk wordt waar het om gaat? Houd dan goed rekening met hoe je het onderwerp naar voren laat komen. Denk bijvoorbeeld aan of je je onderwerp isoleren met een onscherpe achtergrond of wil je dat alles van voor tot achter scherp is? Als je dus het juiste onderwerp voor een foto kiest moet je vooruit denken. Maak je de foto met je telefoon en wil je scherpstellen op je onderwerp? Tik dan met je vinger op het scherm op het onderwerp. Op deze manier stelt jouw telefoon zichzelf automatisch scherp op jouw gekozen onderwerp en wordt er ook nog eens een goed licht toegepast.

Compositie

Het derde en laatste onderwerp van deze blog is de compositie van jouw afbeelding. De bekendste regel binnen de composities van foto’s is “de regel van derden”. Met deze compositieregel verdeel je je foto in 9 gelijke vlakken door 2 horizontale en 2 verticale lijnen over je beeld te leggen (hier is een optie voor bij te telefooncamera). Hierbij zijn de lijnen en kruispunten van de lijnen zijn plekken die het meest interessant zijn om je onderwerp te plaatsen. Door hier rekening mee te houden, met het licht rekening te houden en je onderwerp juist te plaatsen worden jouw foto’s een stuk beter!