Finic focus design
Image default
Dienstverlening

wanneer moet je je groepenkast vervangen?

De stoppen/groepenkast in je meterkast is het hart van alle elektronische installatie in je huis. Daarom is het belangrijk dat het aan alle eisen voldoet.  Als er wordt gesproken over een groepenkast dan wordt er vaak het woord meterkast gebruikt terwijl het niet hetzelfde is. De meterkast is de kast waar de groepenkast in zit. In de meterkast zit niet alleen de groepenkast maar ook een elektriciteitsmeter, aardlekschakelaar, en een hoofdschakelaar. De groepenkast is het centrale punt van de elektrische installatie en zorgt voor de aansluiting van de energieleverancier. De groepenkast beveiligt je huis tegen schade van elektriciteit. Als je te veel stroom gebruikt dan krijg je overbelasting. Overbelasting wil zeggen dat er te veel stroom wordt gevraagd, dat gebeurt vooral wanneer er grootverbruikers zijn zoals een wasmachine of een vaatwasser. Overbelasting kan leiden tot brand, doordat de elektriciteitsdraden te warm worden.

Moet ik mijn groepenkast vervangen? 

Of je de groepenkast moet vervangen hangt van een aantal dingen af. Als je nog een oude groepenkast hebt en daarbij geen problemen mee hebt dan hoef je de groepenkast nog niet te vervangen. Het uitbreiden of vernieuwen van je woning kan voor problemen zorgen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je huidige groepenkast technisch niet geschikt is voor bijvoorbeeld een nieuwe elektrische kookplaat. Het kan ook zo zijn dat je je groepenkast moet vervangen als je nieuwe zonnepanelen gaat installeren. Het kan ook zo zijn dat er geen ruimte meer is in de groepenkast omdat deze door een bouw fors is uitgebreid of omdat er veel nieuwe apparaten met een hoog stroomverbruik zijn geplaatst. In dat geval is het verstandig om de groepenkast in zijn geheel wordt vervangen.

Wanneer is het echt nodig om de groepenkast te vervangen? 

Er zijn een paar gevallen waar je er niet onderuit komt om de groepenkast te vervangen. Meestal is dit nodig wanneer je een oude woning hebt. Of een oude woning die door een verbouwing gemoderniseerd wordt en een nieuwe elektrische installatie krijgt.