Finic focus design
Image default
Marketing

Wat is een Alt-tekst en waarom is het belangrijk om deze te gebruiken?

Als je een website hebt, wil je natuurlijk dat deze er goed uitziet en goed gevonden wordt door zoekmachines zoals Google. Een belangrijk onderdeel hiervan is het gebruik van Alt-teksten. Maar wat is een Alt-tekst eigenlijk en waarom is het zo belangrijk om deze te gebruiken? In deze blogpost geven we antwoord op deze vragen.

De betekenis van Alt-tekst

Alt-tekst staat voor ‘alternative tekst’ en wordt gebruikt om een beschrijving te geven van afbeeldingen op een website. Deze beschrijving is bedoeld voor mensen die de afbeelding niet kunnen zien, bijvoorbeeld omdat ze blind zijn of omdat ze internet gebruiken via een langzamere verbinding. Ook zoekmachines maken gebruik van Alt-teksten om te begrijpen waar afbeeldingen over gaan en deze beter te kunnen indexeren.

De drie pijlers van Alt-tekst

Er zijn drie belangrijke pijlers waarop een goede Alt-tekst gebaseerd moet zijn. Als eerste moet de Alt-tekst een accurate beschrijving geven van wat er te zien is op de afbeelding. Ten tweede moet de Alt-tekst kort en bondig zijn, zonder onnodige details of overbodige informatie. En ten derde moet de Alt-tekst relevant zijn voor de context van de pagina waarop de afbeelding staat.

Waarom je volgens ons hierin moet investeren

Het gebruik van Alt-teksten heeft verschillende voordelen. Ten eerste is het goed voor de toegankelijkheid van je website. Mensen met een visuele beperking kunnen hierdoor toch begrijpen waar afbeeldingen over gaan. Daarnaast helpt het gebruik van Alt-teksten je website beter gevonden te worden door zoekmachines. En tot slot draagt het bij aan de gebruikerservaring van je website: als mensen weten waar afbeeldingen over gaan, kunnen ze beter begrijpen waar een pagina over gaat.

In het kort

Een Alt-tekst is een beschrijving van een afbeelding op een website. Het is belangrijk dat deze beschrijving accuraat, kort en relevant is. Het gebruik van Alt-teksten heeft voordelen op het gebied van toegankelijkheid, SEO en gebruikerservaring.

Veel gestelde vragen over Alt-tekst

1. Moet ik op elke afbeelding een Alt-tekst gebruiken?

Ja, het is aan te raden om op elke afbeelding een Alt-tekst te gebruiken. Dit draagt bij aan de toegankelijkheid en vindbaarheid van je website.

2. Kan ik dezelfde Alt-tekst gebruiken voor meerdere afbeeldingen?

Nee, het is belangrijk om voor elke afbeelding een unieke Alt-tekst te gebruiken die de inhoud van de afbeelding goed beschrijft.

3. Hoe lang mag een Alt-tekst zijn?

Een Alt-tekst moet kort en bondig zijn, maximaal 125 karakters lang.

4. Kan ik ook een beschrijving geven van de afbeelding in de titel-tag?

Ja, dat kan. De titel-tag wordt echter niet door alle zoekmachines gebruikt om te begrijpen waar afbeeldingen over gaan, daarom is het gebruik van Alt-teksten aan te raden.

Conclusie

Het gebruik van Alt-teksten op je website draagt bij aan de toegankelijkheid, vindbaarheid en gebruikerservaring van je website. Maak daarom gebruik van Alt-teksten en zorg ervoor dat deze accuraat, kort en relevant zijn. Zo kunnen mensen met een visuele beperking jouw website ook goed begrijpen en kunnen zoekmachines de inhoud van de afbeeldingen beter begrijpen.