Finic focus design
Image default
Aanbiedingen

Gaas als perfect middel om een stuk tuin af te zetten

We hebben allemaal wel eens behoefte om de tuin af te scheiden. Dit kan omdat je een huisdier hebt, zoals een konijn, die je in de tuin op een afgezet stukje wilt laten grazen of om je tuin zelf mee af te zetten. Hiervoor moet je gaas kopen. Gaas kun je voor veel verschillende doeleinden gebruiken en er zijn dan ook veel verschillende soorten gaas. Daarom ga ik in dit stuk bekijken wat tuingaas eigenlijk is, welke soorten er zijn, waar je het voor kan gebruiken en hoe je het moet plaatsen. Zo kun je snel zelf aan de slag in de tuin!

Wat is gaas?

Gaas is een gaashekwerk dat wordt gebruikt als afscheiding voor de tuin. Gaas heeft veel voordelen. Als eerste is het relatief goedkoop waardoor je zonder al te hoge kosten grote stukken land kunt afzetten. Daarnaast kun je het ook makkelijk zelf plaatsen. Dat zorgt uiteraard ook weer voor lagere kosten. Daarnaast ben je op deze manier onafhankelijk van andere mensen die het hekwerk nog moeten plaatsen. Daarom kun je snel aan de slag en heb je enorm snel een mooi stuk land afgezet. En dat voor een lage prijs en zonder al te veel moeite!

Waarvoor gebruik je gaas?

Gaas kun je voor de meest uiteenlopende doeleinden gebruiken. Als eerste kun je er een stukje grond mee afzetten voor je huisdier. Zo kan je konijn of cavia lekker buiten rondhuppelen en grazen zonder dat het diertje wegloopt of in gevaar is. Daarnaast kun je het gaas ook gebruiken om de hele tuin mee af te zetten. Verder is gaas handig als je op een boerderij woont en je wilt een stuk land afzetten voor bijvoorbeeld grazende schapen. Voor de schapen geldt dan hetzelfde als voor het konijn: ze kunnen heerlijk buiten grazen zonder dat je bang hoeft te zijn dat ze weglopen. 

Welke soorten gaas zijn er?

Er zijn vele verschillende soorten gaas. Zo heb je tuingaas. Deze heeft sterke en dikke draden, zodat het gaas perfect is voor het afzetten van bijvoorbeeld een slootje. Dan heb je volièregaas. Deze wordt voor volières en schanskorven gebruikt. Dit gaas is ook geschikt voor afrasteringen voor bijvoorbeeld kippen of eenden. Ook heb je schapengaas. Deze is iets dunner dan de meest gangbare soorten. Harmonicagaas is enorm sterk, maar lastiger om zelf te monteren en strak te krijgen. Dassengaas kopen is handig voor huisdieren of het afzetten van gebieden voor andere dieren. Het is zeer stevig gaas. 

Hoe moet je gaas plaatsen?

Als eerst moet je bedenken waarvoor je het gaas wilt gebruiken. Het soort gaas en de hoogte is namelijk afhankelijk van het doel. Vervolgens moet je het gebied afzetten. Plaats piketpaaltjes met een afstand van 2,5 à 3 meter van elkaar en span daartussen een koord. Vervolgens moet je op de plek van elk piketpaaltje een gat graven waar de uiteindelijke paal komt. Gemiddeld is dit gat zo’n vijftig centimeter. Daarna moet je de hoekpalen plaatsen. Daarna moet je met steunpaalbeugels de steunpalen bevestigen aan de hoekpalen. De zesde stap is het verankeren van de hoekpalen met snelcement.  Daarna kun je de tussenpalen plaatsen waarna je het gaas kunt spannen.