Finic focus design
Image default
Dieren

Hoe ziet het leven van een duif eruit?

Duiven zijn er in vele soorten en maten. Iedereen heeft wel eens voorbij zien fladderen, maar hoe ziet het leven van een duif er nu precies uit? Dat ga ik in deze blog zo goed mogelijk proberen uit te leggen. Ik ga proberen uit te leggen hoe duiven voortplanten en broeden en hoe oud duiven worden.

Hoe vaak broed je een duif per jaar?
Duiven hebben geen vaste broedperiode, ze kunnen in principe het hele jaar door broeden. Het kan wel per soort variëren hoeveel keer ze eieren kunnen leggen. De bekendste duivensoort (houtduiven) leggen gemiddeld drie legsels per jaar. De stadsduif gaat hier dan weer overheen, die kan maar liefst 7 nesten per jaar hebben.

Hoe lang is de broedperiode van een duif?
De broedperiode van een duif is vrij kort. Deze kan wel per soort verschillen. De verschillen zijn echter wel heel klein tussen de verschillende duivensoorten. Een stadsduif broedt rond de 17 dagen voor de kuikens uitkomen. Houtduiven doen hier dan weer 1 dagje minder over. Zij broedt 16 dagen voor de kuikens uitkomen.

Wanneer de duiven uitkomen komen er jonge piepers tevoorschijn. Deze jonge duiven zijn geel van kleur en kunnen nog helemaal niets zien. Na een week komt hier echter verandering in en kunnen ze al zien en worden ze gevoed met melk.

Hoe oud worden duiven?
De leeftijd van duiven hangt erg af van het in gevangenschap is, van in de vrije natuur. Wilde duiven worden vaak niet veel ouder dan 4 jaar. Duiven in gevangenschap kan echter veel ouder worden. Zij kunnen een leeftijd van 14 jaar bereiken. Vaak zijn duiven in gevangenschap postduiven.

Tot slot
Ben je nu na het lezen van dit artikel meer geïnteresseerd geraakt in duiven? Dan kun je zelfs overwegen om zelf duiven te houden en te kweken. Er zijn veel postduiven te koop en duiven te koop aangeboden. Het is wel belangrijk dat er goed op letten dat duiven wel veel verzorging nodig hebben!

 

http://www.gebrvisduiven.com/