Finic focus design
Image default
Cadeau

Oorzaken van de financiële crisis

Een mooie Abraham pop huren, de kaarsjes op een taart uitblazen, cadeautjes, familie op bezoek; het is slechts een kleine greep uit de talloze tradities die er bestaan rondom verjaardagen. Uiteraard worden er over de hele wereld verjaardagen anders gevierd, maar in West-Europa en de Angelsaksische wereld is het gebruikelijk om groots uit te pakken als iemand jarig is. Dat groots uitpakken wordt echter in aanzienlijke mate ingeperkt als er een financiële crisis dreigt of reeds is uitgebroken. Dan kan zoiets simpels en toegankelijks als een Abraham pop huren ineens niet meer binnen de mogelijkheden liggen.

Naweeën van de internetbubbel 

In het begin van dit millennium vond er een enorme crisis plaats. Het vertrouwen dat in nieuwe internet start ups was gesteld bleek onterecht. Het was een totale deceptie. Het vertrouwen in grote bedrijven, vooral degene die investeringen in innovatie deden, kreeg een klap, maar de schade was niet dusdanig erg dat de hele economie op zijn gat ging. Echter werd een andere zorgelijke ontwikkeling in het leven geroepen naar de crash van het nieuwe millennium. Er werden namelijk erg veel hypotheken uitgevaardigd aan mensen die helemaal niet kredietwaardig waren.

De crash op de huizenmarkt

Er werden tot en met het jaar 2007 ontzettend veel hypotheken uitgevaardigd door banken aan mensen die die hypotheken eigenlijk helemaal niet financieel aankonden. De bankiers die deze hypotheken afsloten wisten dit eigenlijk wel. Deze hypotheken werden sub prime hypotheken genoemd. Deze hypotheken werden verpakt samen met allerlei andere hypotheken die net zo risicovol waren, of juist veel ‘veiliger’. Uiteindelijk faalden veel hypotheken in deze bundel, waardoor veel beleggingsproducten onderuit gingen. Veel banken hadden erg grote bedragen in deze ‘CDO’s’ ingelegd, en gingen daarom door het falen van deze producten ook ten onder. Dat vormde het begin van de financiële crisis in 2008.