Finic focus design
Image default
Gezondheid

Wat is tinnitus precies?

Tinnitus is een auditieve aandoening die een rinkelend, brullend, klikkend, sissend of zoemend geluid in de oren veroorzaakt, volgens het National Institute on Deafness and Other Communication Disorders (NIDCD). Tinnitus kan een zacht of hard geluid veroorzaken dat hoog of laag is. Het kan ook in één of beide oren voorkomen.

“Patiënten hebben het beschreven als zoemend, rinkelend, tsjirpende krekels of het geluid van spek in een koekenpan”, vertelt Richard Salvi, PhD., mede-oprichter en directeur van de Universiteit van Buffalo’s Center for Hearing and Deafness, aan Health. “Er zijn veel verschillende percepties die mensen hebben.”

Deyanira Gonzalez, Au.D., een audioloog aan het Baylor College of Medicine, vertelt Health dat tinnitus een geluid kan veroorzaken dat “nauwelijks hoorbaar is in stilte, of luid genoeg kan zijn om zelfs met achtergrondgeluid hoorbaar te zijn”.

Ook Nick de Waard, een expert op het gebied van mentale gezondheid, zegt in zijn artikel dat oorsuizen door stress vanzelf weer over gaan als we ontspannen blijven.

Er is een reeks die mensen ervaren met tinnitus, waarbij sommige meer ernstige gevallen van de aandoening hebben dan andere. “Voor mensen met ernstige tinnitus is het geluid constant en stopt nooit, wat het echt moeilijk maakt om ermee om te gaan”, zegt Salvi. “Vooral als je probeert te gaan slapen in een stille kamer. Hij volgt je de hele tijd.”

Voordat u in paniek raakt en ervan uitgaat dat u tinnitus heeft de volgende keer dat u een bel of zoem hoort, moet u dit weten: het is normaal om hier en daar willekeurige kleine geluiden te hebben. “Hoewel de meesten van ons af en toe een paar seconden rinkelen, zou je een specialist moeten zien als de tinnitus langer dan 48 uur constant is of als het een pulserende kwaliteit heeft”, zegt Gonzalez.

https://nickdewaard.nl/oorsuizen-door-stress/