Finic focus design
Image default
Particuliere dienstverlening

De belangrijkste aandachtspunten bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering

Naar mate je ouder wordt en meer verantwoordelijkheden krijgt, ga je nadenken over de toekomst. Niet alleen die van jezelf maar ook die van je dierbaren. Een partner, de kinderen, huisdieren. Je wilt ze altijd het beste kunnen blijven bieden, ook wanneer je er zelf niet meer bent. Daarom sluiten veel mensen een overlijdensrisicoverzekering af. Hiermee zorg je ervoor dat jouw nabestaanden ook in het geval van jouw overlijden een bepaalde levensstandaard kunnen handhaven. Vaak kom je voor het eerst in contact met een ORV bij het afsluiten van een hypotheek. Om je goed voor te bereiden gaan we in dit artikel wat dieper in op de mogelijkheden en aandachtspunten.

Wanneer sluit je een ORV af?

Zoals eerder benoemd is de kans groot dat je voor het eerst hoort van een overlijdensrisicoverzekering wanneer je een huis wilt gaan kopen. Veel adviseurs beginnen er namelijk over wanneer je gaat praten over de financiering van je woning. In het verleden was het namelijk verplicht om een overlijdensrisicoverzekering bij een hypotheek af te sluiten. Zo was het hele gezin ervan verzekerd dat ze in het huis kunnen blijven wonen, ook wanneer de hoofdverdiener komt te overlijden.

Tegenwoordig is dit niet meer verplicht, hoewel het wel verstandig is. Je kunt ook een overlijdensrisicoverzekering afsluiten wanneer je bijvoorbeeld een kind krijgt. De kans is groot dat één van de twee partners dan minder gaat werken en met een ORV is het inkomen gegarandeerd, mocht het ergste onverhoopt gebeuren.

Voor hoe lang sluit je de verzekering af?

De meeste overlijdensrisicoverzekeringen sluit je af voor een periode van 20 jaar. Er zijn ook alternatieven mogelijk. Gedurende deze periode betaal je maandelijks of jaarlijks een premie. Je kunt overigens een levensverzekering afkopen. Dat betekent dat je geen premie meer hoeft te betalen maar je krijgt dan ook geen uitkering bij overlijden. Het geld dat je hebt ingelegd ben je in de meeste gevallen kwijt, hoewel er ook uitzonderingen zijn.

Wil je weten hoeveel je betaalt voor een overlijdensrisicoverzekering? De meeste verzekeraars hebben een berekeningstool op hun website waarmee je jouw premie kunt berekenen op basis van de looptijd en het bedrag dat je wilt verzekeren.