Finic focus design
Image default
Gezondheid

De invloed van social media op jongeren

Iedere dag zijn we ermee bezig: vanaf het moment dat we opstaan totdat we gaan slapen. Social media is een onmisbare factor in ons leven geworden, voor zowel jongeren als ouderen. Toch lijkt social media meer invloed te hebben op jongeren. In deze blog lees je wat de invloed van social media op jongeren is.

Wat is social media

Wanneer we het hebben over social media, dan hebben we het over platforms zoals Instagram, Facebook, Snapchat, TikTok, Pinterest, LinkedIn, etc. Instagram en TikTok zijn momenteel de meest gebruikte apps onder de jongeren. Op deze apps kan je terecht voor amusement, zoals content over honden en kinderen, maar ook informatieve inhoud, bijvoorbeeld de voedingstrends van dit moment. Zo lijkt een kookboek tegenwoordig haast overbodig, aangezien je vrijwel ieder recept online kan vinden. Desnoods met een filmpje erbij waarin precies wordt weergegeven welke stappen je moet volgen.

Positieve invloed op jongeren

In eerste instantie zie je vooral de positieve invloed van social media op jongeren. De enorme database geeft toegang tot vrijwel alle informatie en middelen. Daarnaast is het vrij gemakkelijk voor jongeren om hun community te vinden waar zij zich thuis bij voelen. Iets wat ze zonder social media vrijwel nooit toegang tot zouden krijgen. In zo’n community, maar ook in het algemeen, vind je een positieve en motiverende omgeving die je verder kan laten ontwikkelen. Daarbij komt dat we steeds vaker zien dat jongeren zichzelf durven te zijn, doordat ze zichzelf leren te accepteren. Je leert op social media dat iedereen uniek is en dat je dat ook moet waarderen.

Negatieve invloed op jongeren

Helaas is er ook de andere kant van de medaille. Doordat jongeren ermee opstaan, verstoren ze hun proces van wakker worden. Hierdoor slaat je lichaam een aantal stappen over waardoor het vervolgens minder efficiënt zal functioneren. Dit zien we vooral terug bij de concentratie van jongeren. Jongeren zijn ontzettend snel afgeleid. Tijdens het gebruik van social media platforms, zijn jongeren vrij makkelijk betrokken bij pestgedrag en negatieve reacties. Online is het makkelijk om ongewenste reacties te delen en anderen te kwetsen. Vaak heeft dit grotere negatieve gevolgen. Ook zorgen de perfecte plaatjes, die een moment opname zijn of worden gefotoshopt, voor meer druk wat soms zelf kan eindigen in een burn-out of depressie.