Finic focus design
Image default
Gezondheid

De sapkuur van sapje: wat houdt dat in? Bekijk het hier

Een sapkuur, ook wel sapvasten genoemd, is een detoxdieet waarbij je voor een korte periode, meestal één tot drie dagen, groente- en vruchtensap (en vaak niets anders) consumeert. Voorstanders geloven dat het drinken van sap het lichaam overspoelt met genezende voeding, terwijl het ook gifstoffen en afval wegspoelt.

Ben je geïnteresseerd? Bekijk hier de sapkuur van Sapje.

Er wordt ook gedacht dat het de natuurlijke ontgiftingsprocessen van het lichaam ondersteunt door het dieet te ontdoen van suiker, cafeïne, geraffineerd voedsel en andere stoffen die energie kunnen uitputten. Onderzoek ter ondersteuning van deze beweringen ontbreekt echter 1 en het gewicht dat tijdens een sapreiniging verloren is gegaan, zal waarschijnlijk worden teruggewonnen zodra de normale eetgewoonten worden hervat.

Wat kun je eten?

Rauw (ongepasteuriseerd), biologisch sap is het belangrijkste onderdeel van een sapreiniging. Tussen elk sap of elke maaltijd kan ook water op kamertemperatuur of lauw water worden gedronken om de eliminatie te bevorderen.

Smoothies en sommige gezonde voedingsmiddelen kunnen worden toegevoegd of vervangen voor degenen die meer calorieën nodig hebben. Sommige mensen kiezen misschien alleen voor rauw of veganistisch eten, terwijl anderen glutenvrije maaltijden en snacks hebben .

Een typische reiniging bestaat uit drie fasen:

  • Voorbereiding : gedurende drie tot vijf dagen vóór de reiniging geleidelijk koffie, geraffineerde suiker , vlees, zuivelproducten, tarwe, alcohol en nicotine elimineren om hoofdpijn, onbedwingbare trek en andere ontwenningsverschijnselen tijdens de reiniging te verminderen. Verhoog de inname van verse groenten, fruit en vloeistoffen.

  • Reiniging : drink gedurende de één tot drie dagen van de eigenlijke reiniging dagelijks minstens 32 ons sap of smoothie. Minstens de helft moet groen groentesap zijn. Als de hongergevoelens aanhoudend of ongemakkelijk zijn, wordt vaak groentebouillon of een kleine snack zoals wortelen, selderij , een salade of een stuk fruit aanbevolen.

  • Na de reiniging : eet een paar dagen licht en voeg geleidelijk voedsel toe in de loop van enkele dagen.

Dit is wat je moet weten

Voorstanders van sapzuivering beweren dat voedingsstoffen, fytochemicaliën en antioxidanten gemakkelijker in vloeibare vorm door het lichaam worden opgenomen. Onderzoek naar de biologische beschikbaarheid van rauwe sappen versus die van hele vruchten of groenten is echter gemengd. 

Om de opname van voedingsstoffen te optimaliseren, raden voorstanders aan om sap langzaam te drinken in plaats van het naar binnen te slikken. Sap wordt meestal een paar uur uit elkaar genuttigd, met het laatste drankje van de dag ten minste drie uur voor het slapengaan. Een schema kan er als volgt uitzien:

Als je wakker wordt: Lauwwarm water met een scheutje vers citroensap

8 tot 9 uur: sap, zoals een groene groentesap

10:30 tot 11:30 uur: sap (of smoothie/cleanse food)

13.00 tot 14.00 uur: sap (of smoothie/reinigingsvoedsel) 

15.00 tot 16.00 uur: sap, zoals bieten-, wortel- en appelsap

17.00 tot 18.00 uur: sap (of smoothie/cleanse food)

18.00 tot 20.00 uur: Smoothie of amandel- of cashewnoot “melk”

Tijdens een sapreiniging moet u ook:

Blijf bij lichte lichamelijke activiteit . Hoewel het een goed idee is om je trainingsroutine af te zwakken tijdens een sapreiniging, kunnen normale activiteiten zoals wandelen de bloed- en lymfecirculatie stimuleren. 

Boek een massage . Probeer massagetherapie (zoals Zweedse massage, lymfedrainage, diepe weefselmassage en Thaise massage), contrastdouches en huidborstelen, wat kan worden gedaan als onderdeel van een gewone douche.

Oefen geest en lichaam wellness . Laat de geest tot rust komen door lichaams- en geestoefeningen op te nemen, zoals middenrifademhaling , progressieve spierontspanning of mindfulness-meditatie . Probeer voldoende rust te nemen. Ga zo vroeg mogelijk naar bed en doe indien mogelijk een dutje.

Bereid je voor op emoties die kunnen ontstaan . Volgens de traditionele Chinese geneeskunde wordt de lever geassocieerd met woede, de nieren met angst en de milt met zorgen. 

Voorstanders van sapzuivering zijn van mening dat oude emoties kunnen opkomen en uit het systeem kunnen worden gereinigd als de overeenkomstige organen worden gereinigd, maar bewijs dat dit ondersteunt ontbreekt.

Wil je ook graag een sapkuur proberen? Kijk welke kuur het beste bij jou past op Sapje

https://sap.je/