Finic focus design
Image default
Mobiliteit

Hoe kies ik de juiste fietsmaat?

 

Herken je dat? Je wilt een nieuwe fiets aanschaffen, online, maar je weet niet welke fietsmaat het beste bij je past. De beste oplossing voor dit zal dan zijn om de winkel te bezoeken om het op te laten meten door een expert om vervolgens een proefrit te mogen maken. Kun je dit niet doen, dan bestaan er daar natuurlijk altijd online oplossingen voor! Het lezen van deze blog zal je een eindje op weg helpen, een fiets eindje op weg dan!

De juiste fietsmaat is cruciaal

Het is van belang dat je fietst op een fiets met de juiste maten voor jouw lichaamslengte. Een fiets die te klein of te groot is zorgt namelijk voor een niet prettige postuur, een verkeerde fietshouding kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Het is van belang dat je een bijpassende framemaat uitkiest. Een framemaat sluit aan op je lichaamslengte.

Fietsmaat voor volwassenen

Om de optimale fietslengte te bepalen kun je de beenlengte opmeten. De binnenbeenlengte is veel preciezer dan de gehele lichaamslengte. Dit meet je op door eerst je benen 15 cm uit elkaar te zetten. Meet de afstand tussen de grond en je kruishoogte. Vermenigvuldig de lengte in centimeters met het getal 0,68. Dit is je ideale framemaat. Komt de uitkomst tussen twee maten? Kies het kleinste geval als je een fiets koopt voor sportieve doeleinden. Koop je een tourfiets? Kies dan voor een grotere framemaat. Is de zadelpen geveerd? Trek dan 4 tot 8 centimeter van je ideale framemaat af. 

Fietsmaat voor kinderen

Bij fietsen voor kinderen wordt de maat meestal bepaald door de wielmaat. Het is namelijk noodzakelijk dat kinderen bij een noodstop met beide voeten tot aan de grond kunnen komen. De juiste wielmaat wordt berekent door naar de hele lichaamslengte van het kind te kijken.