Finic focus design
Image default
Zakelijk

Wat is bedrijfsoverdracht

Een bedrijfsoverdracht is een proces waarbij de eigendom van een bedrijf wordt overgedragen van de huidige eigenaar naar een andere partij. Het kan zowel een interne als externe overdracht betreffen. Bij een interne overdracht wordt het bedrijf overgedragen van de huidige eigenaar naar een andere persoon of organisatie binnen dezelfde bedrijf. Bij een externe overdracht wordt het bedrijf overgedragen van de huidige eigenaar naar een persoon of organisatie buiten het bedrijf. In beide gevallen kan de overdracht vrijwillig plaatsvinden, bijvoorbeeld door middel van een verkoop, of door middel van een dwangmatige overdracht, zoals een faillissement.

 

Bedrijfsoverdracht door een familielid

De meest vriendelijke bedrijfsoverdracht is wel de overdracht aan een familielid. Vaak kan dit een zoon of een dochter zijn. Echter neemt dit niet weg, dat deze stap lastig kan zijn voor de huidige eigenaar. Deze heeft er waarschijnlijk zijn hele leven hard voor moeten werken om een bedrijf op te richten en ervoor moeten zorgen dat het blijft ook overeind bleef staan. Helemaal in moeilijke periodes die we allemaal hebben meegemaakt. Het is dan zeker niet onverstandig om bij een overname van een bedrijf hier een expert bij te halen. Deze experts zijn te vinden bij het IMK. Dit Instituut voor het midden en kleinbedrijf heeft zich voor veel bedrijven ingezet. Vaak voor een bedrijfsovername, of wanneer een bedrijf in zwaar weer zit. Ook wanneer er een nieuw bedrijf gestart gaat worden kun je hier bij het IMK aankloppen. 

Zorg voor een goed contract voordat er daadwerkelijk getekend gaat worden. Vaak zijn het de kleine lettertjes die het verschil maken. Het IMK gaat daar uiterst professioneel mee om en helpt bij het maken van de juiste beslissingen.