Finic focus design
Image default
Aanbiedingen

Van Eldik Ladders

Van Eldik Ladders

Het tv-programma Binnenste Buiten van KRO-NCRV maakte deze zomer opnames bij Van Eldik Ladders. Het programma is altijd op zoek naar mooie Nederlandse ambachten. Daardoor kwamen ze bij Van Eldik Ladders uit. Ze filmde hoe we houten ladders maken.

 

Oude Ambacht

Wil je dus zien hoe de ladders gemaakt worden maar ben je niet in staat om naar Ochten te komen? Dan heb je nu mooi de kans om te zien hoe de ladders op ambachtelijke wijze gemaakt worden. We beginnen met een paar houten balken. Aan het eind van de uitzending zie je hoe we een complete ladder in elkaar hebben gezet.

 

Originele werkplaats

Van Eldik Ladders werkt nog steeds op dezelfde locatie waar ze in 1891 zijn begonnen. In de werkplaats hebben we zoveel mogelijk oude materialen bewaard waarmee vroeger de ladders gemaakt werden. Als je in onze werkplaats bent dan zie je daar zelfs nog een zaagmachine die in 1918 aangekocht werd. Deze lintzaag doet het nog steeds. 

 

Vierde generatie

Bij broers Dirk – en Ben-Jan van Eldik zijn de vierde generatie ladder – en trappen makers. De overgroot opa van de broers begon ooit het bedrijf. Hij begon als wagenmaker in plaats van ladder maker. De fruitboeren in de omgeving (Van Eldik Ladders is namelijk gevestigd midden in de Betuwe) vroegen als snel om fruitladders. Dit waren ladders die meestal langer dan 10 meter waren. In de Betuwe waren de fruitbomen toen nog hoog (hoogstam). Omdat in de afgelopen 100 jaar de hoogstam fruitbomen vervangen werden door productievere laagstam bomen, werd de vraag naar deze specifieke ladders minder. De schilders en glazenwassers hadden Van Eldik toen ook al gevonden. Dus werd de productie verplaats van fruitbomen naar professionele houten ladders voor de schilders en glazenwassers.

 

Uniek

Momenteel is Van Eldik Ladders het enige bedrijf in Nederland dat nog houten ladders maakt. Wanneer je dus een houten ladder in Nederland ziet dan kun je er bijna zeker van zijn dat deze gemaakt is in Ochten. En dat is de mensen van KRO-NCRV dus ook opgevallen. Dit is precies de reden dat ze een dag in de werkplaats hebben meegekeken. Je kunt het programma bekijken op woensdag 14 september rond 19 uur op NPO2. Via de website van Binnenste Buiten kun je het later altijd terugkijken. Wil je zelf langskomen in Ochten? Dat kan natuurlijk. Bel ons even dan zorgen wij dat de koffie klaarstaat. 

 

https://www.vaneldikladders.nl/