Finic focus design
Image default
Gezondheid

Veelvoorkomende blessures bij hardlopers

Joggen heeft tal van positieve effecten, van het stimuleren van endorfines tot afvallen en het bestrijden van ziektes. Blessures zijn helaas een onvermijdelijk onderdeel van de sport. In een bepaald jaar zal naar schatting 65% van de hardlopers geblesseerd raken. Voor elke 100 uur hardlopen loopt de gemiddelde hardloper minimaal één hardloopblessure op.

Scheenbeen spalken Als u ooit scheenbeen spalken heeft gehad, weet u hoe pijnlijk en slopend dit soort letsel kan zijn. Scheenbeen spalken kunnen worden veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder slecht passende schoenen, herhaaldelijk microtrauma, platvoeten en zwakke beenspieren.

Symptomen zijn onder meer milde tot ernstige pijn aan de voorkant of binnenkant van het onderbeen langs het scheenbeen. Bij (vermoeden van) een hardloopblessure kun je contact opnemen met een fysiotherapeut voor onderzoek en advies.

Achilles tendinitis

Deze blessure presenteert zich als gegeneraliseerde stijfheid en pijn net boven de hiel. De hiel kan dik, warm en stijf aanvoelen, vooral ’s ochtends. Achillespeesontsteking kan worden veroorzaakt door overmatige belasting van de pees en slechte flexibiliteit, en kan verergeren bij voortgezet gebruik.

Runner’s knee

Runner’s knee, ook bekend als patellofemoraal pijnsyndroom, is de irritatie van het kraakbeen onder de knieschijf en wordt veroorzaakt door overmatig gebruik van de knie of hardlopen op gekroonde wegen. Symptomen zijn onder meer irritatie aan de zijkanten van de knie, gevoeligheid en roodheid boven de knie en pijn bij het hardlopen. Ongeveer 13% van de hardlopers leidt elk jaar aan deze blessure.

Spierverrekkingen

Spierverrekkingen of -trekkingen bestaan uit kleine scheurtjes in de spier die worden veroorzaakt door overstrekking of overbelasting van de spier. Dit type blessure komt vooral veel voor bij atleten die op heuvels, oneffen terrein rennen of snelheidstraining doen. Symptomen van deze verwonding zijn pijn, zwelling en gevoeligheid in de kuit.

Plantaire fasciitis

Dit betreft de verwonding van de plantaire fascia, het dikke weefsel aan de onderkant van de voet dat zich uitstrekt van de hiel tot de tenen. Een persoon die lijdt aan fasciitis plantaris kan zwakte, zwelling en pijn in de voetboog ervaren. Vooral mensen met strakke kuitspieren en hoge bogen zijn vatbaar voor deze blessure.

Hardlopen is een prachtige sport, maar het is een sport die een aanzienlijke belasting vormt voor de spieren, botten en pezen van atleten. Als u een hardloopblessure heeft, kunt u fysiotherapie overwegen als een haalbare hersteloptie.

 

https://www.cbtfysio.nl/