Finic focus design
Vakantie

IJs in je whisky; ja of nee?

Wil jij ijs in je whisky? Voor de één is het niet meer dan logisch dat je ijs in je whisky hebt. De ander gruwelt bij de gedachte. IJs in je whisky heeft wel degelijk een aantal voordelen. Maar als je echt geen ijs in je whisky wilt, zijn er alternatieven om hetzelfde te bereiken. Lees verder en ontdek alles over de aloude vraag: ijs, of niet?

Het effect van ijs in je whisky

Waarom zou je ijs in je whisky willen? Dat verdunt de boel toch alleen maar? Niet helemaal. Een druppeltje water kan wonderen doen, want water maakt aroma’s los die je anders nooit zou proeven. IJs heeft een heel ander effect. Het koelt de drank waardoor de aroma’s worden ingesloten. Tegelijkertijd onderdrukt ijs in je whisky de soms scherpe alcoholsmaak. IJs maakt je whisky dus wat zachter.

Hoeveel ijs in je whisky

Bij ijs in je whisky geldt: geniet, maar koel met mate. Als je teveel ijs toevoegt wordt de drank te koud waardoor de rijke aroma’s verloren gaan. Hetzelfde gebeurt wanneer het ijs smelt; door het water wordt de whisky minder rijk. Voeg daarom niet teveel ijs toe.

Je kunt meerdere kleine ijsklontjes gebruiken. Deze vormen kleine ruimtes waardoor de kou niet kan ontsnappen. Anderen kiezen juist voor een iets groter brok ijs, omdat dit minder snel smelt.

Alternatieven voor ijs in je whisky

Je kunt je whisky ook koelen zonder ijs in je whisky te doen. Whiskystenen zijn een soort koelelement die je eindeloos kunt hergebruiken. Deze geven je wel de koeling, maar zonder de verdunning. Whisky bullets doen hetzelfde, maar zien eruit als kleine kogeltjes.

Een heel praktisch alternatief: zet je whiskyglas in de vriezer. Als je glas al ijskoud is, heb je geen ijs in je whisky meer nodig.

Het blijft een kwestie van smaak

Uiteindelijk blijft het een persoonlijke keuze of je ijs in je whisky doet of niet. Bij whisky drinken gaat het immers niet om “hoe het hoort”, maar om wat je lekker vindt. Het zal ook afhangen van de soort whisky die je drinkt. Heb je een nieuwe whisky gekocht? Probeer dan gewoon eens uit wat je lekkerder vindt.