Finic focus design
Eten en drinken

Zalm Met Geroosterde Tomaten En Sjalotten

Deze zalmfilets worden geroosterd op een sappig tomaten-sjalottenmengsel. Dit gerecht maakt extra zalm zodat je deze voor andere hoofdgerechten kunt gebruiken.

 

Ingrediënten

  • 35 kg verse of bevroren zalmfilet(en), indien gewenst gevild
  • Bakspray
  • 800 g snoeptomaatjes
  • 50 g dun gesneden sjalotten
  • 6 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels geknipte verse oregano of 1 1/2 theelepel gedroogde oregano, geplet
  • 1 eetlepel olijfolie
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel gemalen zwarte peper

Bereiding

  • Stap 1

Ontdooi de vis, indien bevroren. Dep droog met keukenpapier. Verwarm de oven voor op 205 °C.

  • Stap 2

Smeer een ovenschaal licht in met een bakspray. Meng in de ovenschaal tomaten, sjalotten, knoflook, oregano, olijfolie, 1/4 theelepel zout en 1/4 theelepel peper.

  • Stap 3

Rooster, onbedekt, gedurende 15 minuten. Leg de zalm met het vel naar beneden op het tomaat-sjalotmengsel. Bestrooi de zalm met de resterende 1/4 theelepel zout en de resterende 1/4 theelepel peper. Rooster, onbedekt, gedurende 15 tot 18 minuten of tot de zalm gemakkelijk uit elkaar valt wanneer je dit test met een vork. Verplaats de zalm naar een snijplank.

  • Stap 4

Bewaar tweederde van de gekookte zalm voor een andere maaltijd (zie Tip).

  • Stap 5

Gebruik een keukentang om het zalmvlees van het vel te tillen; gooi de huid weg.  Serveer de rest van de zalm met het tomaten-sjalottenmengsel.

Tip

Verdeel de bewaarde gekookte zalm over twee luchtdichte bakjes. Dek af en bewaar tot 3 dagen in de koelkast of vries tot 3 maanden in.

Voedingswaarde:

Portie: 85 g zalm en 150 ml tomatenmengsel

Per portie: 292 calorieën; eiwit 25 g; koolhydraten 12,3 g; voedingsvezels 2,3 g; suikers 5,4 g; vet 16 g; verzadigd vet 3g; cholesterol 66,3 mg; vitamine a IE 1821,8 IE; vitamine C 30,7 mg; foliumzuur 63,4 mcg; calcium 55,5 mg; ijzer 1,3 mg; magnesium 58,5 mg; kalium 932,2 mg; natrium 273,4 mg.

Voedings uitwisseling: 3 magere eiwitten, 2 vetten, 1 1/2 groente

Op www.aardappelshop.nl kunt u verse knoflook en sjalotten kopen voor dit recept.