Finic focus design
Image default
Financieel

Verschillende soorten belastingsystemen

Ben jij zeer bekend met expat belastingadvies? Hou jij bij welk percentage van je salaris jij maandelijks af moet staan en gebruik jij slimme trucjes om zo min mogelijk te hoeven betalen? Als jij hier drie keer ja op geantwoord hebt, dan ben jij waarschijnlijk zeer bekend binnen de wereld van belastingsystemen. Ook als jij hier geen drie keer ja op geantwoord hebt, zal je vast over meer kennis beschikken dan je nu misschien zou denken. Zo zullen de meeste van jullie wel weten wat het BTW percentage binnen Nederland is, en dat er voor sommige producten accijns aan de eindprijs worden toegevoegd.

Een progressief belastingsysteem

Wanneer het in een land zo is dat de ‘rijkere’ mensen een groter deel van hun salarissen en vermogen moeten afstaan dan spreekt men doorgaans vaak over een progressief belastingsysteem. In landen met dit type belastingsysteem dragen de meer welvarende mensen een groter deel van de totale kosten dan de minder welvarende mensen.

Dit is vaak een gevoelig onderwerp in de politiek. De rijke mensen willen natuurlijk niet voor alle kosten binnen een samenleving opdraaien, en proberen daarom te lobbyen bij politieke partijen. Andersom geldt natuurlijk ook dat de armere mensen binnen een land ook niet voor alle kosten willen en kunnen opdraaien.

Een proportioneel belastingsysteem

In landen die een proportioneel belastingsysteem hanteren binnen de samenleving geldt dat elke inwoner hetzelfde percentage belasting betaalt over zijn inkomen en mogelijke vermogen. In dit soort landen is het dus niet zo dat één groep procentueel gezien een veel grotere bijdrage levert aan de totale belastingopbrengsten dan een andere groep binnen diezelfde samenleving.

De naam ‘’proportioneel belastingsysteem’’ volgt dan ook uit het feit dat elke inwoner binnen een land met dit systeem dezelfde properties aan belastingen betaalt. In dit soort landen zijn armere mensen vaak niet blij met dit systeem, het kan als oneerlijk worden ervaren dat zij evenveel betalen als de welvarende mensen.