Finic focus design
Image default
Financieel

Hoe het afsluiten van een persoonlijke lening uw kredietscore beïnvloedt

Zal het afsluiten van een persoonlijke lening uw kredietwaardigheid verbeteren of beschadigen?

U heeft misschien gehoord dat het aanvragen van nieuwe leningen of kredietrekeningen uw credit score kan schaden. Daar zit een kern van waarheid in. Maar zoals bij de meeste persoonlijke financiële problemen, is er meer aan de hand.

Persoonlijke leningen kunnen een aantal negatieve gevolgen hebben voor uw kredietscore, maar ze kunnen ook positieve katalysatoren zijn.

Met dat in gedachten, hier is een snel overzicht van hoe de FICO-kredietscoreformule werkt. Daarna kijken we naar de mogelijke effecten — zowel negatieve als positieve — van het aanvragen van een persoonlijke lening. Wil je geen snel maar uitgebreider overzicht? Kijk dan op https://onlinekredieten.com/ hier staan namelijk uitgebreidere versies op gepresenteerd. 

Hoe uw FICO-score werkt

Voordat we ingaan op hoe een persoonlijke lening lening kan van invloed zijn op uw credit score, het is belangrijk om een basiskennis te hebben van waar uw credit score vandaan komt. De FICO-score is het meest gebruikte model door kredietverstrekkers. Het bestaat uit vijf informatiecategorieën.

  • Betalingsgeschiedenis (35%): De meest gewogen categorie waaruit uw FICO-score bestaat, is uw betalingsgeschiedenis van uw rekeningen. Elke maand uw rekeningen op tijd betalen heeft een groot positief effect op uw credit score. Omdat dit zo’n belangrijke categorie is, kan het niet op tijd betalen van uw rekeningen een verwoestende invloed hebben op uw kredietscore.

  • Bedragen die u verschuldigd bent (30%): de bedragen van uw schulden zijn een goede tweede in termen belangrijk zijn voor uw FICO-score. Dit verwijst echter niet naar de werkelijke dollarbedragen die u verschuldigd bent. Uw saldi ten opzichte van uw kredietlimieten of oorspronkelijke leningsaldi zijn belangrijker.

  • Lengte van kredietgeschiedenis (15%): Langere en meer gevestigde kredietgeschiedenissen zijn gunstiger. Dit is logisch: iemand die al zijn rekeningen tien jaar op tijd heeft betaald, loopt minder kredietrisico dan iemand die al zijn rekeningen één jaar heeft betaald.

  • Nieuw krediet (10%). Dit omvat zowel recent geopende rekeningen als recente kredietaanvragen (ook wel aanvragen genoemd). Het idee is dat het aanvragen van veel nieuwe kredieten een teken van financiële problemen kan zijn.

  • Kredietmix (10%): deze categorie is belangrijker wanneer uw kredietgeschiedenis kort is en er niet veel andere informatie is om verder te gaan. Kredietverstrekkers willen weten dat u verantwoordelijk kunt zijn voor verschillende soorten kredietrekeningen (hypotheek, autolening, creditcards, enz.), niet slechts een of twee.

Potentiële negatieve gevolgen van het nemen van een persoonlijke lening afsluiten

Laten we, met de FICO-informatiecategorieën in gedachten, eens kijken naar de mogelijke negatieve gevolgen van het afsluiten van een persoonlijke lening. Deze gevolgen afkomstig van https://geld-lenen-zonder-bkr.com/ laten zien wat de risico’s zijn. 

Als u voor het eerst een persoonlijke lening afsluit, aanvraag verschijnt als een kredietaanvraag en de leningsrekening als een vorm van nieuw krediet. Het nieuwe kredietgedeelte van uw FICO-score kan dus tegen een stootje.

Bij de meeste persoonlijke kredietverstrekkers kunt u uw tarieven en leningsvoorwaarden voor een persoonlijke lening controleren zonder uw kredietscore te beïnvloeden. Dus winkel rond. Ik moedig u aan om u vooraf te kwalificeren bij verschillende persoonlijke kredietverstrekkers om uw opties te vergelijken.

Zodra u voorbij de pre-kwalificatiefase bent en de aanvraag van een kredietverstrekker invult, zal dit een harde krediettrekking veroorzaken. Dit wordt weergegeven in uw kredietrapport en kan een jaar lang van invloed zijn op het nieuwe kredietgedeelte van uw score.

Tenzij u de afgelopen maanden verschillende nieuwe kredietrekeningen heeft geopend of allerlei soorten krediet heeft aangevraagd krediet, zou deze impact klein moeten zijn. Het is onwaarschijnlijk dat een enkele kredietaanvraag of een nieuw account uw score met meer dan een paar punten zal verlagen. U zult waarschijnlijk alleen een grote impact zien als u de persoonlijke lening toevoegt aan verschillende andere nieuwe kredietitems.

Een ander potentieel negatief effect doet zich voor in de categorie “schulden”. Wanneer u uw persoonlijke lening voor het eerst opent, bent u nog 100% van het oorspronkelijke saldo verschuldigd. Dit is lang niet zo erg als het maximaliseren van een creditcardrekening. Maar het kan er nog steeds voor zorgen dat je score een matige klap krijgt.

De positieve effecten zouden in de loop van de tijd groter moeten zijn dan de negatieve

Je hebt misschien gemerkt dat de mogelijke negatieve effecten van het afsluiten van een persoonlijke lening zijn onmiddellijk. Aan de andere kant zijn de meeste langetermijneffecten van een persoonlijke lening positief.

Naarmate u uw lening in de loop van de tijd betaalt, bouwt u een sterke betalingsgeschiedenis op. Dat kan de belangrijkste categorie FICO-score-informatie een boost geven.

Een ander effect van het doen van uw betalingen is dat uw leensaldo gestaag zal dalen, wat u helpt in de categorie “schulden”. Deze twee categorieën vormen samen 65% van uw FICO-score, dus het is redelijk om te zeggen dat ze opwegen tegen de negatieve impact van het “nieuwe krediet”.

Het is ook vermeldenswaard dat schulden op afbetaling over het algemeen beter zijn dan doorlopende schulden zoals krediet kaarten. Het is beter om 80% van uw oorspronkelijke saldo op een persoonlijke lening te zetten dan 80% van uw beschikbare krediet op een creditcard te gebruiken.

Als u een persoonlijke lening aangaat om creditcardschulden of een ander type doorlopend krediet te consolideren schuld, kan het verschuiven van uw schuld van doorlopende naar afbetaling een enorme positieve impact hebben. U vervangt niet alleen uw doorlopende schuld door schuld op afbetaling, maar u heeft nu ook kredietrekeningen met weinig of geen saldo.

Toen ik een paar jaar geleden een persoonlijke lening afsloot om de creditcardschuld van mijn nieuwe huis inrichten, dat is precies wat mij is overkomen.

Ten slotte, als je een korte kredietgeschiedenis hebt, kan het toevoegen van een persoonlijke lening je helpen in de categorie ‘kredietmix’, vooral als je dat niet doet andere soorten schulden op afbetaling op uw kredietrapport hebben.

Waar het op neerkomt: wat u kunt verwachten bij het afsluiten van een persoonlijke lening

Elke situatie is anders en de exacte FICO-formule is een goed bewaard geheim. Daarnaast zijn er verschillende mogelijke bedragen en voorwaarden voor persoonlijke leningen. Er is geen manier om de exacte impact op uw kredietscore te voorspellen wanneer u een persoonlijke lening afsluit.

Het meest voorkomende scenario, ervan uitgaande dat u uw lening op tijd betaalt, is een kleine daling van uw kredietscore nadat u het aanvragen en verkrijgen van een persoonlijke lening. Het is meestal minder dan 10 punten. In de maanden daarna zal waarschijnlijk een geleidelijke en merkbare positieve verschuiving optreden. Als u uw persoonlijke lening gebruikt om creditcards af te betalen, kan de positieve impact veel sneller zijn.

Kortom, een persoonlijke lening zal in eerste instantie waarschijnlijk een nauwelijks merkbare daling van uw kredietscore veroorzaken. Maar op de lange termijn zul je sterke positieve effecten zien.

https://onlinekredieten.com/krediet/150-euro-lenen/