Wat is een LEI-code en hoe krijg je je LEI-nummer?

      Reacties uitgeschakeld voor Wat is een LEI-code en hoe krijg je je LEI-nummer?

Een daarvan – het LEI-nummer . In de afgelopen maanden begonnen industrie-deelnemers vaak te praten over het ‘LEI-nummer’. Maar wat is LEI code? Hoe LEI-code te krijgen? Waarom hebben bedrijven een LEI-nummer nodig? We zullen deze en andere vragen in dit artikel beantwoorden.

Het LEI staat voor de Legal Entity Identifier. Het houdt verband met de vereisten die zijn vastgelegd in de aanstaande MiFID II-richtlijn. Het LEI-nummer is een unieke identificatie voor personen die rechtspersonen of structuren zijn, waaronder bedrijven, trusts en liefdadigheidsinstellingen. Het LEI-nummer bestaat uit 20 tekens – het is een numerieke code. Het hoofddoel van het LEI-nummer is juridisch onderscheiden entiteiten die actief zijn op de financiële markt.

 

Als onderdeel van de aanstaande uniforme MIFID II-voorschriften moeten alle juridische entiteiten die handel drijven met EU-gelicentieerde makelaars hun eigen LEI hebben. Het officiële fragment uit de richtlijn luidt:

“Om markttoezicht te vergemakkelijken, moet klantidentificatie consistent, uniek en robuust zijn. Transactierapporten moeten daarom de volledige naam en geboortedatum bevatten van cliënten die natuurlijke personen zijn en moeten cliënten identificeren die rechtspersonen zijn aan de hand van hun LEI’s. “

Waarom hebben bedrijven een LEI-nummer nodig?

Als een persoon een bedrijfshandelaar is of zijn / haar bedrijf handelt met een EU-erkende makelaar, moeten deze het LEI-nummer opgeven. De bedrijven moeten dit doen om correct te worden geïdentificeerd in transactierapporten die verder worden voorgelegd aan de regulator.

Hoe LEI-code te krijgen?

De Global Legal Entity Identifier Foundation (GLEIF) is een organisatie zonder winstoogmerk die actief is om de implementatie en het gebruik van het LEI te ondersteunen. Bovendien is de GLEIF verantwoordelijk voor het toezicht op en de levering van de hoogwaardige LEI-gegevens.

De Local Operating Units (LOU’s) van het Global LEI System geven LEI’s uit. Specifiek presenteren de LOU’s de LEI’s en de referentiegegevens gratis aan het publiek en de toezichthouders.